Wednesday, December 21, 2011

O plimbare in muntii Neamtului

Muntii Neamtului sunt extensia nordica a muntilor Baiului. Sunt situati intre valea Azugii si cea a Doftanei. Accesul este facil din orasul Azuga: ajungem cu masina pana in dreptul instalatiilor de ski de unde intram pe lungul drum forestier care urca pe valea Azugii ca apoi sa coboare pana in Sacele.

 Tura noastra incepe la 10km dupa intrarea pe drumul forestier, in dreptul unei mari vile construita pentru Ceausescu. Spre dreapta porneste o vale strabatuta de drum forestier. Noi mergem pe acest drum doar cat sa ocolim vila si intram pe un alt drum larg ce trece prin spatele vilei si apoi urca printr-o pepiniera de brazi. Dupa 15min de urcat intram in padure unde drumul se transforma intr-o poteca clara, uneori cu aspect de drum larg de caruta. Urcarea prin padure este agreabila si in mai putin de o ora iesim din zona cu padure si ajungem la golul alpin. Este recomandat sa ajungem aici intr-o zi cu vreme buna caci panorama este superba: Piatra Mare, Postavarul, Piatra Craiului, Bucegiul si muntii Baiului - toate se desfasoara in fata noastra!

 Ajunsi la golul alpin urcam pe langa o stana si apoi tinem culmea larga care urca sustinut spre varful Neamtul. Daca vrem sa facem doar o tura scurta de 2-3 ore ne putem opri in zona stanei unde panorama ni se infatiseaza in toata splendoarea ei. Suntem la 1500m altitudine. Pentru coborare urmam acelasi drum ca la urcare.
 De la stana urcarea catre varful Neamtului ne va mai lua inca 1-2 ore. Exista multe, poteci facute de oi, care urca in serpentine, urmand piciorul de munte. Odata ajunsi sus vom fi rasplatiti cu panorama vasta catre est: valea Doftanei, muntii Grohotis, muntii Ciucas etc...
 Noi am prins un apus superb in urma cu o luna: culorile cerului au fost fantastice peste Ciucas iar apusul peste muntii Bucegi a luat toate culorile de la portocaliu la rosu aprins.
 In varful Neamtului(1923m) intalnim poteca marcata care strabate creasta muntilor Neamtului. Mergem spre nord spre varful Turcu unde ajungem intr-o ora admirand panorama care ni se infatisaza pe parcurs.
 Dupa varful Turcu poteca paraseste muchia si incepe sa coboare pe partea vestica a muntelui spre lacul Rosu. Acesta este un lac micut ascuns in mijlocul padurii. De acolo urmand poteca prin padure ajungem in drumul forestier de pe valea Azugii. Coboram vreo 2km pe drum pentru a ne intoarce la punctul de plecare.
 Aceasta postare este dedicata cititoarelor siteului Diva Hair.(Vremea)

4 comments:

fotolucian said...

Bravo,frumoase cadre,frumoasa excursie.

Unknown said...

Eine wunderschöne Serie, mit szimmungsvollen Bildern

Irina said...

cu bicla merge?

Anonymous said...

Frumoasa descriere a acestui traseu, ne-a inspirat sa mergem sambata si a fost minunat. Multumim :)