Friday, September 16, 2011

Fagaras: Tarata, Vartopel, Albota (III)

Creasta Vartopel, impreuna cu Arpaselul reprezinta cea mai accidentata portiune a crestei principale a muntilor Fagaras. Cele doua creste se intalnesc in varful Fantana de unde spre nord coboara muchia Albota.

Vartopelul este o portiune scurta de creasta, ascutita ca o lama, strajuita de versanti abrupti spre sud si mai ales spre nord. Dana si Mihaela s-au descurcat excelent, cum de altfel ma si asteptam si reusim sa parcurgem tot Vartopelui fara a face apel la cordelina. Din varful Fantana fetele decid sa coboare in valea Arpasului Mare in timp ce eu voi continua in coborare pe muchia Albota.

Pe la sfarsitul anilor '90 am fost prima si ultima data pe Albota si de atunci am amintiri placute despre o muchie frumoasa cu peisaje superbe. Doua ore incerc sa inaintez cat pot de repede ocolind acolo unde se poate sau traversand direct in escalada varfuri cand nu am de ales. Fac scurte pauze foto si admir Albota pe vremea superba din acea zi. Ajung aproape de sfarsitul zonei accidentate cand decid sa cobor si eu in valea Arpasului, pe o fatza inerbata pe care o vazusem inca de pe creasta. Jos pe vale se zareste o mare poiana dar pana la ea este si o mare ruptura de panta pe care nu stiu cum o voi cobori. Dupa cateva sute de metri de coborare aproape verticala ajung la un mare zmeuris brazdat de potecute facute cel mai probabil de catre ursi. Nici nu ma gandesc sa prind una dintre aceste poteci si cobor pe firul valcelului care pe alocuri este accesibil, pe altele este dezescalada iar pe alocuri urc in tufele de jnepenis de pe margini si incerc sa ocolesc saritorile mai mari. Am noroc ca este uscat si aderenta este foarte buna. Dupa vreo ora de coborat pe acest valcel ajung in poiana chiar in momentul in care fetele au ajuns si ele pe acolo. Poteca nefiind clara iar marcajul stravechi le-a luat destul de mult sa coboare. Suntem intr-o mare poiana unde este si o stana abandonata iar la cativa pasi de acolo se afla si o casa de vanatoare in stare destul de buna. GPSul arata inca 6km in linie dreapta pana la masina si noua ne ia aproape 3 ore de mers pe poteca neclara la inceput, care tot urca si coboara pentru ca apoi sa se uneasca cu poteca turistica spre cabana Turnul.


3 comments:

Dumitrel Marius said...

excelent Laurentiu. Poze din ce in ce mai bune

Masaj erotic said...

foarte frumoase toate fotografiile,felicitari!

Caba Dan said...

Excelente poze si ture!
Felicitari! ;)