Wednesday, March 16, 2011

Patagonia - Perito Moreno, ghetarul care "vorbeste"

Argentina are doua mari minuni naturale pe teritoriul sau. Prima este Cascada Iguazu la granita cu Brazilia iar a doua este Ghetarul Perito Moreno.
In sudul Patagoniei am avut ocazia sa vizitez acest ghetar despre care se spune ca este sigurul ghetar care creste, in timp ce peste tot in lume ghetarii se retrag intr-un ritm alarmant. Cu o infrastructura turistica extraordinar de bine pusa la punct zilnic la Perito Moreno ajung mii de turisti, majoritatea straini, care platesc un bilet de 20 euro pentru o intrare.

"Turistii pot lua vaporasul care se apropie pana la o distanta sigura (cam 200 m) de ghetar pentru a-i admira aripa sudica de la nivelul lacului Argentinos. Perito Moreno are o inaltime de 60 m deasupra apei, o latime de 5 km si o lungime de 30 km.
Spectacolul oferit de ghetar este impresionant: la intervale de timp bucati de gheata se prabusesc cu zgomot in lac. Cele mai mari sunt de dimensiunea unui bloc de locuinte. Intai se aude o paraitura puternica, apoi bucata de gheata se inclina si cade in lac ridicand trombe de apa. Bucatile astfel desprinse incep sa pluteasca in deriva pe lac sub forma de aisberguri. Cu cat gheata este mai albastra, cu atat este mai veche si mai compactata si va pluti mai mult timp in deriva pana se va topi. Localnicii profita de aceasta gheata si organizeaza excursii scumpe care se incheie pe ghetar unde ghidul sparge cateva cuburi si le pun in paharele de whisky cu care ii serveste pe turisti.
Spectacolul oferit de ghetar parca este decupat din Geneza biblica si poate fi comparat cu eruptia unui vulcan. Dupa un zgomot puternic apare din lac, la cativa metri in fata frontului ghetarului un bloc enorm, albastru de gheata care dupa ce se ridica pana la 15 m se inclina si incepe sa pluteasca in deriva. Zona frontala a ghetarului care ajunge la cativa metrii de malul lacului a fost amenajata pentru vizitatori cu un sistem de pasarele lung de cativa kilometrii, etajat pe vreo patru nivele, pentru a oferi unghiuri cat mai spectaculoase pentru fotografii."




4 comments:

Razvan Pascu said...

Eu pe barca la 100 m de ghetarul Perito Moreno m-am intalnit cu un roman stabilit de 20 de ani in Olanda. A fost o amintire placuta de la capatul lumii......

Dumitrel Marius said...

Fara cuvinte

stefan toader said...

Bravo Prince,

Poate odata ne mai intersectam si noi, desi cu Caremen ajungem prin strainatate in locuri cu soare si plaja. Dar poate prin Bucuresti cel putin...

Bafta
Stefan

Adi said...

Da, impresionant. Si eu am fost anul acesta in Patagonia. Am urcat si pe ghetar vreo cinci ore. Te cuprinde un sentiment care nu poate fi descris in cuvinte. La cat mai multe aventuri!