Wednesday, March 25, 2009

Postavarul: the death trap !

Sambata trecuta am coborat in premiera spre Timisul de sus, de langa vf. Postavarul - Cristianul Mare pana pe valea Calului, realizand astfel intr-o saptamana toate cele 4 coborari clasice din Postavarul.
Valea in sine este foarte abrupta, ingusta si adanca. In momentul cand am coborat-o, zapada era cu crusta in partea de sus, dupa care era plin de bulgari din avalansele scurse in ultimele 24 de ore. Avalansele, lungi de sute de metrii, au maturat toate fetele si valcelele adiacente vaii, transformand valea intr-o capacana fara iesire pentru eventualele vietuitoare si oameni prinsi la momentul nepotrivit.
Noi am coborat pe urmele altor colegi si cunoscuti care fusesera pe acolo doar cu vreo 1-2 ore inaintea noastra, deci pe firul vaii nu era nici o placere sa cobori, din cauza bulgailor si transeelor din zapada, eu am gasit fetze impadurite pe partea stanga unde a fost o placere sa alunec.


Inainte de a cobori pe vale am skiat toata ziua in Poiana, aici m-am antrenat pe la pilon:Incepem coborarea pe vale, jos se vede halta CFR Timisul de Sus:
Traian in zapada grea, parca imitand o sculptura de Miro:

Se vad primele scurgeri de zapada, inca suntem in partea superioara a vaii:
Zapada grea a dus la un festival de cazaturi:

O avalansa de dimensiuni cel putin medii, a ajuns de pe un valcel pana pe firul vaii. Eu coborand prin padure pe o fatza laterala nu am avut perspective favorabile pt. a fotografia avalansele ajunse pe firul vaii. Deci pozele sunt mai putin concludente decat realitatea din teren:


Zapada a plecat de pe toata fatza impadurita aunecand pe solul stancos si abrupt:

Este genul de zapada de primavara, uda si grea care te trage la fund daca esti cu skiurile sau placa in picioare, si apoi ingheatza foarte repede in jurul tau...Un punct mai delicat de trecere pe firul vaii, poate singurul (exista chiar si un cablu acolo):


De acolo de sub statia telecabinei am pornit:


Concluzia este ca am picat la momentul nepotrivit, fiind o vale cu expunere sud-estica trebuie ajuns acolo in zilele foarte friguroase, putin insorite si cu multa zapada. Adica conditii care nu sunt indeplinite aporape niciodata pe parcursul unui sezon. In conditii ideale probabil ca este cea mai spectaculoasa si rapida coborare off piste din Postavarul.

No comments: