Friday, February 25, 2011

Patagonia: dansul pinguinilor

La cateva zeci de kilometri de Punta Arenas, in Chile, se gaseste Pinguinera, in rezervatia Seno Otway. Acolo intalnim specia de pinguini Magellan usor de recunoscut prin desenul lor specific. Acesti pinguini ajung la maxim 6 kg si putin peste o jumatate de metru inaltime.
An de an pinguinii vin in cupluri in acelasi loc, pentru a aduce puii pe lume. Masculul si femela fac cu schimbul, unul sta pe ou, respectiv cu puii, in timp ce partenerul pescuieste in ocean.
Pe drumul dintre apa si cuib s-au format in timp adevarate transee in care pinguinii incap cu totul. Acest dute-vino al pinguinilor este foarte amuzant, caci se ridica in doua picioare si inainteaza cu mersul lor leganat caracteristic. Se formeaza adevarate coloane de pinguini care strabat potecile intre apa si cuib, iar cand un pinguin din pluton se opreste sa se scarpine toti ceilalti trebuie sa se opreasca din drum si sa il astepte caci nu au pe unde sa treaca.
Cand au de trecut un obstacol mai inalt, pinguinii aterizeaza pe burta dupa care se ridica in picioare si isi continua drumul.
Sunt foarte obisnuiti cu prezenta oamenilor, astfel ca poti sta si la jumatate de metru de ei si esti complet ignorat.



1 comment:

veteranul1 said...

Draguti pinguini si foarte fotogenici.Am avut si eu ocazia sa ating un pinguin si sunt de acord cu faptul ca nu se sperie si parca nici nu te baga in seama.