Monday, April 26, 2010

Dancing the avalanches

25.04.2010 Bucegi, valea Malinului:

In sfarsit reusesc sa ajung in Bucegi pentru prima data pe sezonul acesta: la 9.30 sunt la cabina din Busteni, prins intre doi amici care au urcat deja pe platou, si un grup care il astepta pe Bubulu si urma sa urce un pic mai tarziu. Ma grabesc sa prind zapada mai intarita pe platou deoarece mi-am lasat rachetele in masina, asa ca urc si vorbesc cu Liviu si Lucian sa ma astepte la intrarea pe v. Malinului.
Fix la ora 12.00 intram pe firul vaii. Aleg intrarea cea mai din stanga, unde cornisa se intrerupea. De la primul viraj remarc ca zapada este mult mai moale decat ma asteptam. Zapada ninsa in urma cu cateva zile, apoi plouata in ajun era acum intr-un proces avansat de umidificare si topire. Mai jos pe vale aveam sa intalnesc portiuni unde zapada era asa grea incat imi puneam placa cu varful direct pe linia de panta si tot nu alunecam.

Versantul sudic al vaii era aproape dezgolit in timp ce versantul orientat nord era plin de zapada. Urme de bulgai de avalanse incep sa se zareasca pe firul vaii, pana la prima zona de canion de pe vale, care era toata acoperita de urmele unei avalanse consistente de bulgari. Ocolim zona, pe o fatza din dreapta. In multe momente zapada face bulgari care se maresc pe masura ce se rostogolesc la vale. Este foarte cald, auzim apa care curge consistent pe sub stratul gros de zapada.

Partea finala a vaii, dinainte de Hornul Pamantos are suficienta zapada incat sa ajungem pe placa/schiuri pana la horn, trecand peste saritorile care sunt descoperite la vremea cand se tine concursul din Malin. Este plin de urmele ursilor care misuna pe acolo, se stie ca au barlogul in zona: propunem ca primul clasat la concursul din Malin sa primeasca premiul "Labbe (d'ours) d'Or" :))

Ne oprim sa admiram firul Malinului de deasupra hornului si observam spectacolul ciudat al unui schior care si-a facut aparitia pe vale. La mare distantza si interval de timp zarim un al doilea schior.

Coboram si cand ajungem la Caminul Alpin primesc un telefon de la Bubulu: a coborat pe urmele noastre la vreo ora distantza. Chiar in fatza lui toata zapada de pe valea Scorusilor a luat-o la vale intr-o avalansa de mari dimensiuni care a acoperit Canionul Malinului, facandu-l imposibil de skiat. Desi erau un grup mai mare si erau rasfirati pe vale, au scapat toti cu bine. Ufffff !

Late edit: Aici gasiti relatarea scrisa de Bubulu, cu poze edificatoare ale avalansei curse: http://www.derdelus.ro/2010/04/26/avalansa-pe-valea-malinului-25-aprilie/


1 comment:

Turambar said...

Sintetzi nebuni... :)