Tuesday, September 22, 2009

In umbra marelui urs...

... statea un urs mai mititel. Iar marele urs s-a ridicat in doua labe ca sa ma vada mai bine.

Dar sa o luam de la inceput:
Sambata trecuta am pornit cu bikeul peste Tampa pentru a urca pe Postavarul. Ceva mai sus de poiana Stechil chiar inainte de troita si de bancuta, unde este intersectia cu drumul ce coboara spre Iepure, poteca marcata cu banda albastra are o portiune dreapta.
Pedalam in plin fuleu cand atentia mi-a fost atrasa in fatza la vreo 30m unde un urs imens, urmat de unul ceva mai mic traversau in viteza poteca luand-o la deal. Dupa parerea mea cel mic avea minum 5 ani. Iar cel mare cred ca era Max {toti ursii pe care i-am vazut in Racadau de-alungul timpului} :))

In prima clipa am fost surprins, tocmai cu 5 min. inainte intersectasem un grup de mountainbikeri care coborasera pe acolo (de altfel am mai intalnit si altii pe bike, este uimitor sa vezi cum de la un an la altul numarul bikerilor creste exponential).
In a doua clipa aproape ca m-a bufnit rasul sa vad cum ditamai ursii alearga speriati de aparitia mea pe bicicleta. Primul impuls a fost sa accelerez si sa urlu cat pot la ei, sa ii sperii si mai tare ca sa dispara de acolo...
Dar m-am oprit la gandul ca poate mai sunt si alti ursi prin zona, pui in cel mai rau caz. Si nu vroiam sa fiu prins la mijloc. In Racadau eram obisnuit sa vad cate 3-4 ursi deodata (dar pui). Oricum era o prostie, poate se intorceau la mine.
Asa ca m-am oprit pe loc si am asteptat cateva zeci de secunde, in sperantza ca se vor cara, eram ofticat ca imi stricau tura :( Atunci am vazut ursul cel mare, care era mai sus pe muchie, la vreo 50m, cum e ridicat in doua labe deasupra tufelor si se uita cu curiozitate in directia mea.
Deci nu aveau de gand sa plece prea curand, oricum mie imi pierise cheful de a continua tura, asa ca am intors bicicleta, am dat linistit de 2 ori din pedale, am iesit din raza lor vizuala dupa o curba, apoi am trasat in plina viteza, in 2-3 minute eram in Poiana Stechil de unde am dat la vale superba coborare spre Schei.
Pentru a completa ziua am urcat apoi pana in Poiana Brasov pe drumul vechi si am coborat pe traseul de downhill. Am incheiat ziua racorindu-ma cu o bere ca tot era in oras Oktoberfest.Pana la urma intamplarea a avut si un aspect pozitiv, am ramas cu destula energie si a doua zi am reusit traversarea Bucegilor pe mountainbike pe traseul: Sinaia- Cota 1400 - Piatra Arsa - Babele - Omul - Malaiesti - Rasnov - Brasov. Vreo 10 ore de bike cu 2000m denivelare pozitiva.
La deal a fost push bike doar in doua locuri: inainte de cabana Mioritza si inainte de Omul, in schimb la vale a fost carry bike o mare parte din coborarea pana la Cab. Malaiesti. In schimb mai jos de Malaiesti coborarea este "regala".

No comments: